Viden om sukker og sukkertrang

Artiklen her giver dig viden om sukker, hvorfor at sukker giver dig lyst til mere sukker.

Du kan desuden læse om sukkertrang - er det noget du har et decideret fysisk behov for, eller er det mentalt betinget?

Viden om sukker

Her er en række vidensafsnit om sukker og hvor sukker kommer fra.

Hvad er sukker

Sukker refererer til mono eller dissakkarider, som fx. glukose. Der findes også andre typer så som dextrose og fruktose. Glukose er en type af sukker som også forefindes i det menneskelige blod plasma.

Sukker bliver ofte anvendt som fællesbetegnelse for hvide krystaller af dissakkarider. Mennesker bruger mest sukker til at ændre smag og tekstur i mad og drikkevarer. 

Sukker kan også opløses i vand (ofte ved kogning), dette giver det som populært kaldes sirup.

Hvor kommer sukker fra

Sukker kommer primært fra enten sukkerrør eller sukkerroer. Sukker forefindes dog også i frugt, honning, ahorn sirup, majs og mange andre steder.

Sukker som kulinarisk oplevelse

Kulinarisk referer sukker primært til en smag vi kalder "sød". Den bruges til at søde mad, men der findes mange alternativer til at få en sød smag, uden f.eks. det øgede kalorieindtag, som sukker giver. Der findes f.eks. saccharin og flere kunstige sødemidler, som søger mellem 10 og 100 gange så meget som almindeligt sukker fra f.eks. sukkerroer. Det giver mulighed for diabetikere og andre som bare vil spare på kalorierne mulighed for at nyde sødet mad og drikkevarer.

 

Sukkertrang - et reelt problem?

Mange mennesker siger de har en utrolig sukkertrang og "har brug for sukker". Det har længe været til debat om dette er sandt eller om det er noget "man bilder sig ind".

Det hele afhænger lidt af hvad du mener med "brug".

Din krop føler den har brug for alt muligt. Hypotetisk vil der altid være et grundlæggende fysisk behov, men det betyder ikke at du ikke kan klare dig uden -eller at du kan ikke "løse det" på en bedre måde.

Som grundidé vil din krop altid forsøg at løse et problem hurtigst muligt, dvs. ofte vil den gå efter en her og nu løsning, fremfor en langtidsholdbar.

Sukker giver din forbrænding og sukkerindholdet i blodet et boost, som senere gør at du "crasher" og derfor føler et behov for mere sukkker. Så har du principielt "brug for" sukker, for det kan løse det lave blodsukker og faldet i forbrændingen, men du har samme problem 30 minutter senere igen!

En langtidsholdbar løsning er at ikke spise sukkeret, men i stedet spise nogen komplekse kulhydrater, for derefter at skære kraftigt ned på sukkerindtaget. Din forbrænding og blodsukker vil ikke lave samme udsving, og du vil ikke "have brug for" sukker mere.

En kortvarig løsning vil ofte sørge for at du har et langsigtet problem.

Det er derfor langt bedre at handle ud fra filosofien "løs problemerne i fremtiden i stedet for en lappeløsning her og nu".

Netop tanken om at udskifte sukkeret med komplekste kulhydrater og langsigtede handlingsmønstre er det jeg lægger fokus på i programmet Fri for sukker. Du kan læse mere om det her på siden, eller du kan få en helt gratis light version og høre+læse hvad min metode går ud på.

Læs hvad Fri for sukker er her

Bestil gratis light version her

Coach Malte Lange
bl.a. kendt fra:

Ude og hjemme
PBSMasterCard SecureCodeVerified by VISA